Политика за колачиња

Оваа Политиката го уредува начинот на користење на колачиња (cookies) при посета на интернет страната Енциклопедија на македонска книжевност (понатаму: ”интернет страница").

 
•   Што се колачињата и зошто ги користиме?
Колачињата се мали текстуални датотеки кои се запишуваат на вашиот компјутер или мобилен уред при посета на некоја интернет страна. Колачињата чуваат информации за корисничките параметри во веб прелистувачот, како на пример: јазик, големина на фонт како и самиот податок дека веќе сте посетиле одредени страници. На тој начин при повторна посета на истата страница не мора повторно да ги поставувате. Некои од колачињата се неопходни за функционирање на страниците, а некои служат и за собирање статистички податоци.
Во поголемиот број прелистувачи можете генерално да спречите користење на колачиња, со што понатаму поединечно за секоја интернет страна можете да ги поставувате вашите кориснички параметри. Притоа, можно е некои интернет страни или нивни делови да не функционираат.
 
•    Зошто се користат колачиња (cookies) на интернет страницата?
На интернет страницата се користат привремени колачиња кои се бришат со исклучување на прелистувачот и постојани колачиња кои го памтат пребарувањето /сесијата кога корисникот ќе го исклучи прелистувачот, со цел да се задржи состојбата на корисникот.
На странатицата се користат колачиња од следниве причини:
-   За техничко функционирање на интернет страната;
-   За собирање на збирни и анонимни статистички податоци;
-  За да се запомнат Вашите јазични поставувања (на кој јазик да се прикажува страната се додека читате на неа односно додека не го затворите прелистувачот). Колачињата од овој вид не можат да се одбијат;
-   За да се запомни/да се потсетиме, дали се согласувате со нашето користење на колачиња на оваа интернет страна.
 
•     Можете ли да ги избришете или контролирате колачињата (cookies)?
Со посетата на интернет страната корисниците може да направат избор дали се согласувате со користењето на колачиња.
Во поставките на својот интернет прелистувач корисниците може да изберат поставување прелистувачот да ги одбие или избрише колачињата. Доколку корисниците ја одберат таа можност, одредени делови од интернет страната може да не функционираат како што е предвидено. 
Согласност за користење на колачиња
„Со кликање на копчето "Се согласувам" или со продолжување на користење на веб-страната, се согласувате да зачуваме колачиња за да го подобриме Вашето корисничко искуство преку анализа на употребата на интернет-страната, подобрување на навигацијата и прикажување на релевантна содржина. „